Muzarto

Hobo / althobo

Over dit instrument

De hobo mag dan wel erg goed op een klarinet lijken, de klank is helemaal anders. De speler blaast door een smal dubbelriet. Je plaatst je lippen rond het riet en met wat druk vanuit de buik blaas je er lucht door. Als hoboïst maak je je rieten zelf, beginnend vanuit een rietstengel. Je kunt de hobo, door haar unieke gefocuste toon heel gemakkelijk herkennen. Al wordt de hobo vaak ingezet voor tragere, droevige of emotionele passages (vandaar ook een heel geliefd instrument bij filmcomponisten), toch kan de hobo heel leuk en grappig klinken.

Waar kan ik zoal spelen met een (alt)hobo?
Omwille van zijn originele klankkleur wordt de hobo voor veel solostukken gebruikt, maar hij is eveneens erg geschikt om in verschillende bezettingen van kamermuziekensembles, een harmonie- of symfonieorkest te spelen. Wist je dat de hobo de ‘la’ aangeeft waar het hele orkest op stemt?

Paspoort

Familie
Houten blaasinstrument

Speler
Hoboïst/althoboïst

Te huur bij ons voor
€ 80/jaar (waarborg: € 200)
€ 90/jaar (waarborg: € 250) voor een althobo

Nieuw kopen? Reken ongeveer
€ 1.700 (althobo vanaf € 2.000)

Andere benodigdheden
Rietjes (€ 6 per stuk, ongeveer 3 per jaar)
 

Onderhoud

  • Steek het instrument voorzichtig en met de nodige aandacht in elkaar 
  • Leg het instrument niet op een vloer met vloerverwarming of naast een verwarming, maar pas ook op met een te koude kamer (minder dan 15°C) 
  • Zet voor het spelen het rietje enkele minuutjes in een potje water 
  • Zit er water in een klep? Blaas het eruit met een sigarettenpapiertje
  • Na het oefenen reinig je het instrument en leg je het terug in de koffer

 

Huren

Muzarto heeft een beperkt aantal instrumenten die je in de tweede graad gedurende maximum 3 schooljaren kan huren. Vanaf het laatste jaar van de tweede graad zorg je zelf voor een instrument.
Je betaalt eenmalig een waarborg en jaarlijks huurgeld voor je instrument. Het aantal huurinstrumenten is beperkt, wees er dus snel bij!
 

Procedure

 
  • Pas wanneer je inschrijving volledig in orde is (inschrijving, betaling en eventueel (korting)attesten) kan je vragen om een instrument te huren
  • Het schoolbestuur (gemeentebestuur van Essen) stuurt je een factuur om het huurgeld en éénmalig de borgsom te betalen
  • Je staat in voor het dagelijks onderhoud van het instrument
  • Op het einde van de huurperiode breng je het instrument terug binnen in een gestofzuigde koffer, met een rietendoosje en poetsdoek
  • Stop je in de loop van het schooljaar? Het huurgeld krijg je niet terug.
Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!

Waar?

Kerkstraat 3
2910 Essen

Kerkeneind 21
2920 Kalmthout 

Heuvel 37
2920 Kalmthout 

Wat?

Wat nog?

Direct mee met al onze nieuwtjes?
Volg ons op sociale media!

©2021 Muzarto