Muzarto

Graad 3 - klassiek

Over de lessen

In de optie klassiek ligt de nadruk op het leren van een 'klassiek' muziekinstrument. Je volgt 3 uren les per week gedurende 3 jaar.

Wekelijks volg je, naast 1 uur instrumentles, 1 uur muziekatelier. Je ontdekt de algemene brede muzikale ontwikkeling en het geschiedkundig kader er rond (instrumenten, stijlperiodes, componisten). Je maakt op een meer specifieke en grondige manier kennis met muziek (analyse van een partituur, betekenis van toonaarden, vormen, akkoorden..). Jongeren toetsen 2x per jaar de theorie aan de praktijk aan de hand van een verplichte extra-murosactiviteit (workshop, concertbezoek, creatieve activiteit...).

Tijdens het uurtje groepsmusiceren/begeleidingspraktijk pas je de instrumentale verworvenheden toe. Daarnaast ontwikkel je een aantal vaardigheden: luister-, reactie- en aanpassingsvermogen, interactie tussen de individuele partijen en de groep, het aanvoelen en inzien van bijvoorbeeld tempo, karakter, evenwicht, dynamiek, toonzuiverheid... in een stuk. Voor groepsmusiceren kan je kiezen uit:

  1. Orkest: er zijn grote groepen waarin verschillende instrumenten samen spelen, of groepen waarin enkel gitaristen, (blok)fluitisten, slagwerkers, accordeonisten of blazers samen spelen.
  2. Begeleidingspraktijk: begeleidingspraktijk kan je enkel kiezen als je een polyfoon of meerstemmig instrument speelt (accordeon, gitaar, harp, klavecimbel, melodisch slagwerk, orgel en piano). In dit vak leer je alle tools om te leren begeleiden en te improviseren.
  3. Vierhandig samenspel: als pianist kan je naast begeleidingspraktijk ook kiezen voor vierhandig samenspel. Je leert hoe je met twee tegelijk aan de piano kan spelen.
  4. Koor: ongeacht of je een instrument bespeelt of zangles volgt, iedereen kan kiezen voor het vak koor.

Opgelet: sommige groepen van het vak groepsmusiceren gaan door op slechts één vestigingsplaats.

  • Strijkorkest in Essen
  • Slagwerkensemble in Heuvel
  • Blokfluitensemble in Essen
  • Koor in Heuvel

Je kan voor het vak groepsmusiceren ook kiezen voor de Alternatieve LeerContext (ALC). In dat geval volg je een deel van jouw opleiding bijvoorbeeld in een amateurkunstenvereniging. Leren in de ALC is een recht onder voorwaarden. Meer info kan je krijgen op het secretariaat. 

Kamermuziek (musiceren in een kleine groep) kan je volgen vanaf 3.3 na overleg met de vakleerkracht en de directeur. 

Vakkenpakket

3.1

Muziekatelier (1u)

Instrument/zang (1u)

Groepsmusiceren
of begeleidingspraktijk (1u)

3.2

Muziekatelier (1u)

Instrument/zang (1u)

Groepsmusiceren
of begeleidingspraktijk (1u)

3.3

Muziekatelier (1u)

Instrument/zang (1u)

Groepsmusiceren
of begeleidingspraktijk (1u)

Lesrooster

ma
di
wo
13u45-14u45
Heuvel
Muziekatelier 3.1
14u45-15u45
Heuvel
Muziekatelier 3.2
15u45-16u45
Heuvel
Muziekatelier 3.3
19u45-21u45
Heuvel
Muziekatelier (volwassenen - tweewekelijks)
do
vr
za
09u00-10u00
Muzarto Hoofdschool
Muziekatelier 3.1
10u00-11u00
Muzarto Hoofdschool
Muziekatelier 3.2
11u00-12u00
Muzarto Hoofdschool
Muziekatelier 3.3
zo
Meer info?
Loop je warm voor deze opleiding? Vul dan het formulier in. Zo kunnen we je contacteren van zodra de inschrijvingen terug starten voor volgend schooljaar! Meer informatie over het inschrijvingsgeld vind je op de inschrijvingspagina. Tot snel!

Waar?

Kerkstraat 3
2910 Essen

Kerkeneind 21
2920 Kalmthout 

Heuvel 37
2920 Kalmthout 

Wat?

Wat nog?

Direct mee met al onze nieuwtjes?
Volg ons op sociale media!

©2021 Muzarto